Att titta på dans ger mig må bra hormoner. Lika härligt som att dansa själv, tycker jag det är att se andra dansa. Även om jag betraktar i stillhet så känns det som om min kropp är med i rörelsen. Nyligen såg jag Kärlek het som chili på SVT, programmet finns på www.svtplay.se/video/KrJYMYR/karlek-het-som-chili En fantastisk balettföreställning. Jag som inte läst romanen eller sett filmen som kom några år senare, uppskattade att man lagt in text emellanåt som gav en djupare förståelse för handlingen.

I fredags såg jag Charlotte Öfverholms föreställning Memento Vivere – Remember to live med amatör dansare som är 65+. Helt fantastiskt. Jag brukar gå på hennes workshops för att under hennes inspiration för prova på koreograferad dans. Inte alltid helt lätt för mig, men alltid lika spännande.

I frigörande dans väljer jag ibland att deltagarna får dansa i par, där den ena betraktar med öppet hjärta sin partner dansa fria rörelse. Den som dansar kan välja att blunda för att vara med sina rörelser. Denna övning är alltid utan krav och prestation. Sedan byter man roller. Det kan ge må bra hormoner, både hos dansaren och betraktaren.