Musiken är ett fantastiskt verktyg för att locka kroppen till rörelse.

En låt kan väcka ett minne som ger en känsla. Det kan vara ett instrument som lockar fram rörelse, även text kan väcka känslor. När jag dansar lyssnar jag in musiken i kroppen och följer kroppens impulser till rörelse.

Jag låter mina musikval, inspirera till olika rörelserytmer och att låta uppmärksamheten landa i olika delar av kroppen.

När jag började leda dans 2008, hade jag inte tillgång till någon strömningstjänst av musik, utan det var CD skivor som gällde. Minns att jag skaffade en box som jag kunde lägga skivorna i den ordning som jag skulle spela dem. Jag upptäckte snart iTunes (Apple) som jag upplevde som himmelriket för att skapa musiklistor. Det blev många listor, jag sorterade in musik i olika listor, Tydlighet, Fötter och så vidare. Allt fler använder Spotify, bestämde mig för att gå över till det istället. Under hösten och fram till har jag nu lagt upp mina listor från iTunes till Spotify, totalt ca 1.800 låtar. I veckan har jag börjat använda Spotify på mina danser. Varje system har sina för- och nackdelar. Jag har lagt stor vikt att inte köra samma musik allt för ofta. I Spotify kan jag inte se när jag använt en låt, vilket jag kunde se i iTunes. Å andra sidan kanske deltagarna inte tänker så mycket på det. Spotify är en stor inspirationskälla till ny musik. Under mina låtar i listan Tydlighet kommer nu förslag på liknande låtar.

Jag tycker det är roligt att välja ut lämplig musik till det jag vill guida och inspirera till. Sedan kan det alltid vara så att mottagandet inte alltid tas emot positivt. Då tänker jag att det finns en mening med det också.

Att dansa i tysthet är också en tjusning.

Här kommer förslag på en härlig låt som jag använder till lätthet. Concering Hobbits med Howard Shore.