Kan dans vara bra för hälsan? Ja enligt flera forskningsrapporter så är dans bra för hälsan.
På Dansens dag 29 april var jag och lyssna på föredrag om Dans for Health. Flera forskare deltog och berättade om sina projekt, som pågår både i Sverige och övriga världen.

Balettakademin i Stockholm har dansklasser för personer med diagnosen Parkinson. Åsa N Åström berättade om deras dansklasser och deltagarnas ökade förmåga till rörelse och balans genom dansen. Förutom de fysiska fördelarna, nämndes även de sociala fördelerna, att deltaga i en grupp, att känna sig stolta över sin förmåga och glädjen med dansen.
En av deras grupper dansade för oss deltagare. Det gav mig så mycket att se deras rörelser och entusiasm för sin dans. Vill du läsa mer titta gärna in på deras hemsida.

https://www.folkuniversitetet.se/vara-skolor/balettakademien-dansstudion/balettakademien-stockholm/puffar/danshalsa-dance-for-health

På föreläsningen nämndes även de psykiska fördelarna med dansen, att låta känslorna flöda, att känna sig vacker, frihet. Vilket jag håller med om. Förutom att dansen ger mig rörlighet och balans, ger den mig så mycket mer. Mitt inre får också liv.

Min vän Ingrid Thorngren, som jag har dansworkshops med, har en podd där hon pratar om personlig utveckling. I ett av sina program berättar hon om dansens förmåga till bättre hälsa.

  • Kan musik och dans användas som medicin vid utmattning?
  • Så, vad händer inom oss när vi lyssnar på musik?
  • Musik påverkar våra känslor
  • Hur kan musik och dans vara medicin och friskvård?

73. Så påverkas din hälsa av musik och dans – det är rena medicinen (ingridthorngren.se)